Podeľ sa o inšpiráciu – zdieľaj článok, ktorý ťa nadchol!

Možno ste ich už zahliadli na farmárskych trhoch alebo v obchodoch. Čierne paradajky na prvý pohľad vyzerajú exoticky – ich tmavá farba pôsobí až neobvykle. No nejde o geneticky modifikovanú zeleninu, ale o šľachtené odrody rajčiakov, ktoré vďaka kombinácii prirodzených pigmentov získavajú typický odtieň od tmavočervenej po takmer čiernu. (Foto: zamyslisa.sk)

Poznáte čierne paradajky? Tieto netradičné odrody skrývajú viac antioxidantov a vitamínov než klasické rajčiny
Foto: zamyslisa.sk

Odroda Noire de Crimée, u nás známa ako čierna krymská paradajka. Pochádza z Krymského polostrova, odkiaľ sa v 20. storočí rozšírila do celej Európy. Vďaka svojej nezvyčajnej farbe a bohatej chuti sa stala obľúbenou nielen medzi záhradkármi, ale aj gurmánmi. Chuťovo sú oproti bežným paradajkám výraznejšie. Majú sladko-korenistú príchuť a menej kyslosti.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Deti, ktoré majú smartfón ešte pred 13-tkou, častejšie zápasia s poruchou duševného zdravia, tvrdí štúdia

Prečo sú čierne?

Za tmavé sfarbenie môžu antokyány – rastlinné farbivá, ktoré sa nachádzajú aj v čučoriedkach, ostružinách či červenom hrozne. Ide o prírodné antioxidanty.

Čím viac slnečného svetla paradajka počas rastu dostane, tým intenzívnejšie dokáže pigment vytvoriť. Preto majú plody pestované na priamom slnku sýtejšiu čiernu farbu.

Vitamíny a prospešné látky v čiernych paradajkách

Okrem antokyánov obsahujú aj ďalšie látky známe z klasických paradajok, no vo vyššej koncentrácii:

  • Vitamín C – posilňuje imunitu a urýchľuje regeneráciu tkanív.
  • Vitamín A a betakarotén – podporujú zdravie očí a pokožky.
  • Vitamín K – dôležitý pre správne zrážanie krvi a pevnosť kostí.
  • Draslík – udržiava zdravý krvný tlak.
  • Lykopén – silný antioxidant.
Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Čokoládové mlieko prekvapilo vedcov: môže byť lepšie ako športové nápoje
Foto: zamyslisa.sk

Zaujímavosti, ktoré možno neviete

  • Prvé čierne paradajky boli vyšľachtené v Rusku a na Ukrajine, no rýchlo si získali popularitu aj v západnej Európe.
  • V gastronómii sa využívajú nielen pre chuť, ale aj pre vizuálny efekt.
  • Niektoré odrody, napríklad Indigo Rose, majú takú vysokú hladinu antokyánov, že ich dužina je tmavofialová už pri rozkrojení.
  • Čierne paradajky majú často dlhšiu trvanlivosť než klasické červené – pomalšie mäknú a neplesnivejú.
Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Prieskum zistil, že psychopati preferujú pitie čiernej kávy. Akú má spojitosť druh kávy a osobnosť?

V skratke

  • Čierne paradajky nie sú geneticky modifikované – ich farbu spôsobujú antokyány.
  • Sú bohaté na vitamíny C, A, K, draslík a lykopén, vďaka čomu podporujú imunitu, zrak aj srdce.
  • Chuťovo sú sladšie a korenistejšie než bežné paradajky.
  • V kuchyni vyniknú nielen nutrične, ale aj vizuálne – dodajú šalátom či predjedlám originálny vzhľad.


Podeľ sa o inšpiráciu – zdieľaj článok, ktorý ťa nadchol!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *