Ovsené vločky sú jednou z najdostupnejších a zároveň najvýživnejších potravín, ktoré poznáme. Množstvo štúdií potvrdzuje ich pozitívny vplyv na zdravie, energiu a dokonca aj psychickú pohodu. A navyše – dajú sa pripraviť na stovky chutných spôsobov.

Čo obsahujú ovsené vločky?
- Beta-glukány – rozpustná vláknina, ktorá pomáha znižovať cholesterol a stabilizuje hladinu cukru v krvi
- Komplexné sacharidy – pomalé uvoľňovanie energie počas dňa
- Bielkoviny – cca 13 g na 100 g, ideálne na regeneráciu a rast svalov
- Železo, zinok, horčík, fosfor – kľúčové minerály pre srdce, kosti a nervový systém
- Vitamíny skupiny B – pre energiu a dobrú náladu
- Antioxidanty (avenantramidy) – výnimočné látky, ktoré znižujú zápaly a chránia cievy
Benefity ovsených vločiek pre zdravie
- Znižujú cholesterol a riziko srdcových chorôb
- Zlepšujú trávenie a podporujú črevnú mikroflóru
- Stabilizujú hladinu cukru v krvi – ideálne pre diabetikov
- Pomáhajú pri chudnutí – zasýtia na dlhý čas
- Podporujú mentálnu výkonnosť – ideálne raňajky pre mozog
Zaujímavosti a fakty
- Štúdia publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition potvrdila, že konzumácia ovsených vločiek denne počas 4 týždňov znižuje hladinu LDL cholesterolu o 5–10 %.
- Ovsené vločky sú prirodzene bezlepkové – pozor však na možné krížové kontaminácie pri spracovaní.
- V Škótsku sa už stovky rokov používa „porridge“ ako základná výživná raňajková rutina.
- V armádach počas druhej svetovej vojny boli ovsené kaše považované za „palivo pre mozog a telo“.

Rýchle a zdravé recepty
1. Raňajková ovsená kaša (hotová za 5 minút)
- ½ hrnčeka ovsených vločiek
- 1 hrnček vody alebo mlieka
- štipka škorice, banán, orechy, med
Postup: Všetko privedieme k varu, miešame do zhustnutia. Hotovo!
2. Overnight oats (vločky cez noc)
- ½ hrnčeka vločiek
- ½ hrnčeka rastlinného mlieka
- 1 PL chia semienok
- ovocie, jogurt, orechy
Postup: Zmiešame v pohári a necháme cez noc v chladničke.
3. Ovsené lievance
- 1 banán, 1 vajce, ½ hrnčeka ovsených vločiek
- štipka prášku do pečiva
Postup: Všetko rozmixujeme, pečieme na panvici ako klasické lievance.