Chcete mať istotu, že konzumujete skutočne čisté ovocie? Vedci potvrdili, že sóda bikarbóna je najúčinnejší domáci prostriedok na odstraňovanie pesticídov z povrchu plodov.

Ak patríte medzi ľudí, ktorí si pravidelne umývajú ovocie pod tečúcou vodou a považujete to za dostatočné, máme pre vás prekvapenie. Hoci voda zmyje prach a drobné nečistoty, pesticídy sa jej tak ľahko nevzdajú. Najnovšie zistenia ukazujú, že obyčajná sóda bikarbóna má v tomto smere podstatne vyšší účinok.
Čo hovoria výskumy?
Podľa štúdie publikovanej v magazíne Journal of Agricultural and Food Chemistry dokáže roztok sódy bikarbóny odstrániť až 96 – 99 % zvyškov pesticídov z povrchu jabĺk. Porovnávali sa tri metódy: oplachovanie vodou, umývanie v octe a kúpeľ v roztoku sódy bikarbóny. Práve ten posledný vyšiel ako najefektívnejší – a to aj pri veľmi odolných chemikáliách, ako sú tiabendazol a fosmet.
Vedci jabĺčka najskôr zámerne postriekali pesticídmi, potom ich testovali po rôznych typoch umývania. Výsledok bol jasný – 15-minútový kúpeľ v roztoku s jedlou sódou odstránil takmer všetky chemické zvyšky z ich povrchu.
Prečo je sóda bikarbóna taká účinná?
Jedlá sóda (hydrogénuhličitan sodný) má mierne zásadité pH, ktoré pomáha narušiť a neutralizovať štruktúru niektorých pesticídov. Zároveň pomáha uvoľniť látky naviazané na šupku plodov. Narozdiel od octu, ktorý je kyslý, pôsobí sóda na chemické zvyšky opačným spôsobom – a zjavne účinnejšie.
Ako si pripraviť účinný roztok doma?
Na liter vody použite približne jednu čajovú lyžičku jedlej sódy. Do tejto zmesi namočte ovocie alebo zeleninu aspoň na 12 až 15 minút. Potom ho ešte opláchnite čistou vodou. Tento jednoduchý trik môžete aplikovať na jablká, hrušky, broskyne, paradajky, uhorky a ďalšie plody, ktoré jeme aj so šupkou.

Čo však s pesticídmi, ktoré preniknú pod šupku?
Treba však dodať, že sóda bikarbóna je účinná najmä na povrchové zvyšky pesticídov. Niektoré chemikálie preniknú do dužiny plodov a tam už bežné umývanie nepomôže. V takých prípadoch je najlepšou voľbou kupovať bio produkty alebo si ovocie dopestovať doma.
V skratke:
Jedlá sóda je podľa výskumov najúčinnejší spôsob, ako z bežne dostupného ovocia odstrániť zvyšky pesticídov. Stačí ju rozpustiť vo vode a nechať plody namočené aspoň 15 minút. V porovnaní s octom či čistou vodou má omnoho vyššiu účinnosť. Hoci neodstráni pesticídy preniknuté hlboko do dužiny, na povrchové zvyšky funguje výborne.