Podeľ sa o inšpiráciu – zdieľaj článok, ktorý ťa nadchol!

Nedávna štúdia naznačuje, že tuky obsiahnuté v masle, vajciach a červenom mäse môžu znížiť riziko vzniku demencie až o 18 %. Tieto zistenia vyvolali diskusiu medzi odborníkmi na výživu a neurológmi, keďže tradične sa odporúča obmedziť príjem nasýtených tukov kvôli ich spojeniu so srdcovocievnymi ochoreniami. Aká je pravda?

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Cvičenie môže byť rovnako účinné ako niektoré lieky pri miernej až stredne silnej depresii

Priebeh štúdie

Výskumníci analyzovali stravovacie návyky a zdravotné údaje tisícok dospelých osôb počas niekoľkých desaťročí. Zamerali sa na príjem tukov z rôznych zdrojov, vrátane masla, vajec a červeného mäsa, a sledovali výskyt demencie v tejto populácii. Zistili, že osoby s vyšším príjmom týchto tukov mali o 18 % nižšie riziko vzniku demencie v porovnaní s tými, ktorí ich konzumovali menej.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Ako funguje antikoncepcia? Pravda o tom, čo sa deje v tvojom tele

Možné mechanizmy účinku

Vedci predpokladajú, že určité mastné kyseliny obsiahnuté v týchto potravinách môžu mať ochranný účinok na mozgové bunky a znižovať zápalové procesy spojené s neurodegeneratívnymi ochoreniami. Taktiež sa diskutuje o úlohe cholesterolu, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu a udržiavanie nervových buniek.

Odborné názory

Niektorí odborníci zdôrazňujú potrebu vyváženej stravy a ďalšieho výskumu na potvrdenie týchto výsledkov.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Čo s nami urobí jedna prebdená noc? Môže zvýšiť počet negatívnych reakcií až o 60 %

Záver

Hoci štúdia naznačuje potenciálny ochranný účinok tukov z masla, vajec a červeného mäsa proti demencii, je dôležité pristupovať k týmto zisteniam opatrne a čakať na ďalšie výskumy, ktoré by ich úplne potvrdili.


Podeľ sa o inšpiráciu – zdieľaj článok, ktorý ťa nadchol!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *