Podeľ sa o inšpiráciu – zdieľaj článok, ktorý ťa nadchol!

Vedci z Inštitútu chemickej technológie v Bombaji identifikovali kombináciu potravín, ktorá môže pomôcť zmierniť príznaky po nadmernej konzumácii alkoholu. Ich výskum ukázal, že nápoj zložený z hruškovej šťavy, limetkovej šťavy a kokosovej vody v presne stanovenom pomere môže výrazne podporiť odbúravanie alkoholu v tele.

Priebeh štúdie

Cieľom štúdie bolo zistiť, ktoré potraviny najefektívnejšie stimulujú činnosť enzýmov alkoholdehydrogenázy a aldehyddehydrogenázy, ktoré sú zodpovedné za metabolizmus alkoholu v tele. Vedci testovali rôzne kombinácie ovocných štiav a zistili, že najúčinnejšia je zmes obsahujúca:

  • 65 % hruškovej šťavy
  • 25 % limetkovej šťavy
  • 10 % kokosovej vody


Táto kombinácia znížila hladinu alkoholu v tele účastníkov o 23,3 % a hladinu acetaldehydu, toxického vedľajšieho produktu metabolizmu alkoholu, až o 70 %.

Odporúčané doplnky

Pre ešte lepší účinok vedci odporúčajú konzumovať k nápoju aj potraviny bohaté na antioxidanty a hydratáciu, ako sú:

  • Paradajky
  • Uhorky
  • Syr
Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Proroctvá Baby Vangy na rok 2025: Neuveríte, čo predpovedala


Tieto potraviny môžu pomôcť telu rýchlejšie sa zotaviť po konzumácii alkoholu.

⚠️ Na čo si dať pozor

Vedci tiež upozorňujú, že niektoré bežne odporúčané potraviny na zmiernenie príznakov po alkohole môžu mať opačný efekt. Napríklad:

  • Citrónová šťava síce zvyšuje aktivitu alkoholdehydrogenázy, ale zároveň tlmí činnosť aldehyddehydrogenázy.
  • Pomarančová šťava má opačný efekt.
  • Vyhnúť by ste sa mali aj mlieku, vitamínu C, vajíčkam, rasci, arašidom a škorici.
Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Viete, čo znamenajú písmená vo vašom priezvisku? Každé jedno nesie skrytý odkaz


Podeľ sa o inšpiráciu – zdieľaj článok, ktorý ťa nadchol!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *