Podeľ sa o inšpiráciu – zdieľaj článok, ktorý ťa nadchol!

Púpava lekárska (Taraxacum officinale) je na prvý pohľad obyčajná ,,burina“, no v skutočnosti ide o jednu z najliečivejších rastlín, aké nám slovenské lúky ponúkajú. Používa sa v bylinárstve už stovky rokov.

Čo obsahuje púpava?

Každá časť rastliny je užitočná — koreň, listy, kvety aj stonka. Obsahuje:

  • vitamíny A, C, E, K a vitamíny skupiny B
  • minerály – draslík, horčík, vápnik, žlezo a zinok
  • antioxidanty, flavonoidy a horčiny, ktoré podporujú činnosť pečene, obličiek a žalúdka
Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Rozmarín a šalvia obsahujú látku, ktorá bojuje proti Alzheimerovej chorobe

Liečivé účinky

  • Detoxikuje telo, má antiseptické účinky.
  • Okysličuje a prečisťuje krv.
  • Podporuje funkciu pečene, žlčníka a obličiek.
  • Zvyšuje chuť do jedla, podporuje trávenie.
  • Posilňuje imunitu a bojuje proti zápalom.

Krátka história

V stredoveku bola púpava známa ako „elixír života“. Používali ju liečitelia aj v kláštoroch, kde z nej pripravovali sirupy, čaje i masti. V minulosti sa koreň púpavy používal aj ako náhrada za kávu.

Recepty z púpavy

1. Čaj z koreňa púpavy

  • 1 čl púpavového koreňa (sušený alebo čerstvý)
  • 250 ml vody
Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  O akej hodine je najlepšie obedovať? Alebo čas vôbec nie je dôležitý?

Postup: Koreň zalej vriacou vodou a nechaj 10 minút luhovať. Pije sa 1-2x denne.

2. Púpavový med

  • 300 ks púpavových kvetov (bez stoniek)
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru
  • 1 bio citrón

Postup: Kvety prepláchni, zalej vodou, pridaj na kolieska nakrájaný citrón a povar 15 minút. Nechaj odstáť 24 hodín, sceď, pridaj cukor a var, kým nevznikne hustý sirup.

3. Jarný púpavový šalát

  • mladé púpavové listy
  • cherry paradajky
  • vajíčko natvrdo
  • olivový olej, ocot, sôl
Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Chcete sa ráno zobúdzať svieži? Toto ovocie podporuje detox aj hĺbkovú hydratáciu

Zaujímavosti, ktoré ste o púpave možno nevedeli

  • Každý diel rastliny je jedlý a liečivý
  • Púpavový koreň sa pražil ako náhrada za kávu ešte aj počas vojny
  • Kvety sa otvárajú len za svetla a zatvárajú sa po zotmení

Kedy zbierať púpavu?

  • Kvety: apríl – máj
  • Listy: marec – jún
  • Koreň: jar alebo jeseň

Zbieraj len mimo ciest, priemyselných oblastí a miest so znečistenou pôdou.


Podeľ sa o inšpiráciu – zdieľaj článok, ktorý ťa nadchol!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *