Izraelskí vedci z Sheba Medical Center a Ben-Gurion University of the Negev zistili, že konzumácia rastliny Mankai po jedle môže výrazne znížiť hladinu cukru v krvi u pacientov s cukrovkou 2. typu. Štúdia publikovaná v časopise Diabetes, Obesity and Metabolism preukázala, že účinky Mankai sú porovnateľné s niektorými liekmi na cukrovku.
Ako prebiehal výskum?
Do štúdie bolo zapojených 45 pacientov s cukrovkou 2. typu, ktorí boli náhodne rozdelení do dvoch skupín. Jedna skupina konzumovala po večeri 300 ml nápoja z rastliny Mankai, zatiaľ čo druhá skupina pila rovnaké množstvo vody. Po dvoch týždňoch si skupiny vymenili nápoje. Počas celej štúdie boli hladiny cukru v krvi monitorované pomocou kontinuálneho glukózového monitorovania a laboratórnych testov.
Čo je Mankai?
Mankai (Wolffia globosa) je drobná vodná rastlina, známa aj ako vodná šošovica. Je bohatá na bielkoviny, vlákninu, železo, vitamín B12 a antioxidanty. Vďaka neutrálnemu chuti a textúre je ľahko začleniteľná do rôznych jedál.

Vyjadrenia odborníkov
Prof. Amir Tirosh zo Sheba Medical Center uviedol:
„Výživa zohráva kľúčovú úlohu pri vývoji a liečbe cukrovky. Zaradenie Mankai do stravy môže zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi a poskytnúť prospešné živiny podporujúce celkové zdravie.“
Prof. Iris Shai z Ben-Gurion University dodala:
„Tieto výsledky zdôrazňujú potenciál Mankai ako hodnotného nástroja pri liečbe cukrovky a vyžadujú ďalší výskum.“
Výsledky štúdie
- Zníženie hladiny cukru v krvi po jedle o približne 20 % u pacientov konzumujúcich Mankai.
- Nižšie maximálne hodnoty cukru v krvi a rýchlejší návrat k normálnym hodnotám.
- Účinok porovnateľný s niektorými liekmi na cukrovku, pričom pozitívny efekt bol pozorovaný u dvoch tretín účastníkov.