Kešu oriešky nie sú oriešky. Sú to plody tropického stromu obličkovca západného. Tie pôvodne rástli len v častiach Brazílie a Venezuely, no dnes sa pestujú v tropických oblastiach celého sveta. V skutočnosti to, čo voláme oriešok, je len semeno pripojené k plodu – kešu jablku. Nie sú len chutné, ale aj extrémne výživné.

Zaujímavosti a fakty o kešu
- Kešu oriešky v surovom stave obsahujú toxín urushiol – preto sa vždy predávajú tepelne spracované.
- Pestovanie kešu je náročné na ručnú prácu – zber a lúpanie je vo veľkej miere manuálne.
- Okrem orieškov sa zbiera samozrejme aj dužinaté jabĺčko. Je sladkokyslé a môže sa jesť aj surové. Má tenkú šupku, takže sa pomerne ľahko kazí, a tak sa nevyváža. Vyrába sa z neho vynikajúci džem a po vykvasení a vylisovaní z neho robia pálenku zvanú „Feni“.
- Biely mahagón pochádza práve z obličkavca. Je to luxusné drevo, ktoré najčastejšie môžete vidieť vo forme nábytku.
Účinky kešu na zdravie
- Bohatý zdroj zdravých tukov – najmä mononenasýtených mastných kyselín, ktoré podporujú zdravie srdca. Kešu obsahujú menej tukov ako ostatné orechy.
- Horčík a meď – pomáhajú nervovej sústave, tvorbe energie a podporujú imunitu.
- Obsahujú vlákninu, ktorá pomáha udržiavať črevá v dobrej kondícii, znižujú pocit hladu a podporujú pocit plnosti.
- Znižujú cholesterol – pravidelná konzumácia môže zlepšiť pomer „dobrého“ HDL k „zlému“ LDL cholesterolu.
- Podpora mozgu a nervov – obsahujú tryptofán, ktorý sa podieľa na tvorbe serotonínu.
- Podporujú zdravie kostí – vďaka železu
- Podpora zdravej pokožky a vlasov – vďaka vitamínu E, selénu a zinku.

Recepty s kešu orieškami
1. Kešu krém na sladko
Ingrediencie:
- 1 šálka kešu (namočené aspoň 4 hodiny)
- 2 PL javorového sirupu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ šálky vody
Postup:
Všetko spolu rozmixuj do hladka. Výborné ako dezertný krém, topping na ovocie alebo do raňajkových kaší.
2. Kešu „syrová“ omáčka (vegánska náhrada syra)
Ingrediencie:
- 1 šálka kešu
- 3 PL nutričných kvasníc
- 1 strúčik cesnaku
- ½ ČL soli
- 1 ČL citrónovej šťavy
- ½ šálky vody
Postup:
Mixuj všetko dohladka. Vznikne hustá omáčka ideálna na cestoviny, zeleninu alebo nachos.
3. Chrumkavé kešu v mede a škorici
Ingrediencie:
- 2 šálky kešu
- 2 PL medu
- 1 ČL škorice
- štipka soli
Postup:
V miske premiešaj kešu s medom, škoricou a soľou. Peč 10 minút na 170 °C. Nechaj vychladnúť – ideálne na zdravé maškrtenie.