Podeľ sa o inšpiráciu – zdieľaj článok, ktorý ťa nadchol!

Pistácie sa v posledných rokoch stali obľúbenou ingredienciou v cukrárňach aj domácich kuchyniach. Mnohí ich poznajú ako súčasť dezertov či zmrzlín, no v skutočnosti ide o výživovo hodnotnú potravinu, ktorá si právom zaslúži miesto aj v každodennej strave.

Strom s dlhovekosťou a oriešky plné živín

Vedeli ste, že pistáciovníky dokážu dorásť až do výšky 10 metrov a dožiť sa viac ako 300 rokov? Ešte pôsobivejšie sú však výživové hodnoty samotných orieškov.

Pistácie sú bohatým zdrojom zdravých tukov, vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. Napriek tomu, že ide o výživovo hodnotnú potravinu, treba pamätať na ich vyššiu energetickú hodnotu – 100 gramov obsahuje približne 550 kilokalórií.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Rozmarín a šalvia obsahujú látku, ktorá bojuje proti Alzheimerovej chorobe

Ako si ustrážiť množstvo?

Jednoduchý, ale účinný trik: nechajte si na stole prázdne škrupinky. Vizuálna kontrola toho, koľko ste už zjedli, vám pomôže vyhnúť sa prejedaniu.

Prečo zaradiť pistácie do jedálnička?

Tieto oriešky vynikajú nielen svojou typickou sladkasto-slanou chuťou, ale aj výživovou hodnotou. Sú skvelým rastlinným zdrojom bielkovín – dôležitých pre regeneráciu svalov a zdravý vývoj organizmu. Ich konzumácia je preto vhodná nielen pre športovcov, ale aj pre vegetariánov a ľudí, ktorí dbajú na vyváženú stravu.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  O akej hodine je najlepšie obedovať? Alebo čas vôbec nie je dôležitý?

Obsahujú množstvo prospešných tukov – najmä mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín, ktoré prispievajú k zdraviu srdca. Vláknina v pistáciách podporuje správne trávenie, prispieva k rovnováhe črevnej mikroflóry a navodzuje dlhší pocit sýtosti, čím môže pomôcť pri regulácii hmotnosti.

Pistácie sú tiež prirodzeným zdrojom antioxidantov – najmä luteínu a zeaxantínu, ktoré chránia zrak a pomáhajú predchádzať poškodeniu sietnice.

Z vitamínov a minerálov stoja za zmienku najmä vitamín B1 (tiamín), ktorý podporuje energetický metabolizmus a činnosť nervového systému, ako aj vitamín E, horčík, fosfor, draslík a meď.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Čo dokáže jedna repa denne? Po 14 dňoch pravidelnej konzumácie vás čaká lepšia cirkulácia krvi, viac energie a lepšia výdrž

Kedy si dať pozor?

Aj keď sú pistácie zdravé, existujú situácie, kedy by ste ich mali konzumovať s mierou – alebo sa im úplne vyhnúť. V prípade alergie na orechy sú samozrejme nevhodné. Opatrnosť je na mieste aj pri nadváhe či obezite, keďže nadmerná konzumácia kalórií môže narušiť snahu o chudnutie.

Ak siahať po pistáciách, tak ideálne po nesolených. Tie solené často obsahujú priveľa sodíka, čo môže byť rizikové najmä pre ľudí s vysokým krvným tlakom alebo srdcovo-cievnymi ochoreniami.


Podeľ sa o inšpiráciu – zdieľaj článok, ktorý ťa nadchol!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *