Podeľ sa o inšpiráciu – zdieľaj článok, ktorý ťa nadchol!

V posledných rokoch sa matcha, tradičný japonský zelený čaj, stala celosvetovým fenoménom. Jej popularita prudko vzrástla vďaka sociálnym médiám, kde influenceri zdieľajú recepty na matcha latte, dezerty či tradičné čajové rituály. Tento nárast záujmu však spôsobil, že japonskí producenti nestíhajú pokrývať dopyt, čo vedie k nedostatku matchy na trhu. Píše Bloomberg

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Štúdia z Harvardu hovorí, že mimozemšťania už možno žijú medzi nami

Benefity matchy

Matcha je známa svojimi zdravotnými prínosmi:

  • Bohatá na antioxidanty: Obsahuje katechíny, najmä epigalokatechín galát (EGCG), ktorý pomáha neutralizovať voľné radikály v tele.
  • Podpora imunity: Vďaka obsahu polyfenolov a L-theanínu posilňuje obranyschopnosť organizmu.
  • Zvýšenie energie a koncentrácie: Obsahuje teofylín, formu kofeínu, ktorá poskytuje postupné uvoľňovanie energie bez nežiaducich účinkov.
  • Detoxikácia organizmu: Vysoký obsah chlorofylu podporuje čistenie krvi a odstraňovanie toxínov.
  • Podpora duševnej pohody: L-theanín má upokojujúce účinky a podporuje relaxáciu bez ospalosti.
Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Koreň púpavy zabíja 95 % rakovinových buniek do 48 hodín

Vitamíny a minerály v matchi

Matcha je bohatá na:

  • Vitamíny: A (betakarotén), C, E a komplex vitamínov B.
  • Minerály: Železo, vápnik, zinok, draslík a sodík.

Pestovanie matchy

Najkvalitnejšia matcha pochádza z Japonska, najmä z oblastí:

  • Uji: Blízko Kjóta, známa svojou dlhou tradíciou pestovania čaju.
  • Nishio: V prefektúre Aiči, ďalší významný región pre produkciu matchy.
Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  AKTUÁLNE: Masívne zemetrasenie pri Rusku. Tsunami zasiahlo Havaj aj Japonsko

Čajové kríky sa pred zberom tienia, čo zvyšuje obsah chlorofylu a aminokyselín v listoch, následne sa ručne zbierajú, sparia a melú na jemný prášok.


Podeľ sa o inšpiráciu – zdieľaj článok, ktorý ťa nadchol!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *