Pochutnať si na sladkom nie je pre telo ani mozog veľký problém. Horšia situácia nastáva, keď cukor začneme prijímať pravidelne a vo väčšom množstve – a to nielen z hľadiska väčšieho bruška alebo kazivosti zubov, ale aj schopnosti učiť sa, pamätať si či sústrediť sa. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na to, čo vedecké štúdie odhaľujú.

Cukor ako palivo – aj ako brzda
Mozog potrebuje glukózu – jednoduchý druh cukru – ako palivo. Bez neho by sa neurotransmitery (prenášače) nevytvárali a komunikácia medzi neurónmi by zaostávala.
No pokiaľ sa glukózy (či rafinovaného cukru) dostáva do tela viac, než potrebuje mozog pre optimálnu činnosť, jej nadbytok môže spustiť štrukturálne i funkčné zmeny. Napríklad štúdia zohľadňujúca príjem „pridaných“ cukrov (tzv. added sugars) u dospelých ukázala, že vysoký príjem koreluje s horšou pamäťou a vyšším rizikom kognitívneho úpadku.
Jednoducho povedané: cukor krátkodobo môže pomôcť mozgu (v správnom množstve) – dlhodobo však môže znížiť schopnosť učiť sa či uchovávať informácie.
Čo zistili výskumníci
- Že už nadbytok sladených nápojov alebo sladkostí v mladom veku môže prispieť k slabšej práci hipokampu – časti mozgu zodpovednej za učenie, ukladanie informácii z krátkodobej pamäte do dlhodobej.
- Ďalšie štúdie zas ukazujú, že vysoké príjmy cukru boli spojené so zmenšenou mozgovou hmotou a horšou výkonnosťou v testoch pamäti.
- Znamená to, že cukor možno nepriamo „bráni“ vášmu mozgu naučiť sa nové veci – nie okamžite, ale časom sa efekt môže prejaviť.
- Vplyv na plastickosť mozgu, teda schopnosť mozgu vytvárať nové spojenia medzi bunkami – kľúčovú pri učení a adaptácii.
Tieto faktory spoločne môžu viesť k tomu, že sa učíme pomalšie, horšie si zapamätáme nové informácie či máme väčšiu námahu s komplexnými úlohami.
Mechanizmy, ktoré stoja za efektom
Ako to funguje vo vnútri?
- Nadbytok cukru môže viesť k neurozápalu (zápal v mozgu), ktorý narúša synaptickú plastickosť – schopnosť vytvárať nové nervové spojenia.
- Taktiež môže zaťažovať mitochondrie neurónov, čím mozog dostáva menej „paliva“ na učenie a pamäť.
- Ďalším faktorom je inzulínová rezistencia či kolísanie hladiny glukózy – takéto výkyvy môžu narušiť fungovanie mozgu v oblasti pozornosti či krátkodobej pamäti.
Čo z toho vyplýva pre vás – a čo môžete spraviť
Preto ak sa učíte, študujete, chcete si udržať jasnú myseľ alebo nadobudnúť nové zručnosti:
- Obmedzte potraviny s vysokým obsahom pridaných cukrov (sladené nápoje, sladkosti, sladké pečivo) – dlhodobý efekt môže byť negatívny pre pamäť a učenie.
- Zamerajte sa na potraviny s prirodzeným cukrom (napr. ovocie), kde doplnkové živiny podporujú mozog – výskum objavil, že prirodzená fruktóza z ovocia má menej negatívny, dokonca v niektorých prípadoch pozitívny vplyv.
- Udržujte stabilnú hladinu glukózy – jedlá s proteínom, vlákninou a zdravými tukmi pomáhajú predchádzať prudkým výkyvom.
- Nezabúdajte na pohyb, dostatok spánku a obmedzenie stresu.
V skratke
Glukóza je palivom pre mozog, no jej nadbytok dokáže narušiť učenie a pamäť. Harvardská analýza ukazuje, že vysoký príjem cukrov súvisí s horšou kognitívnou výkonnosťou a zníženou schopnosťou spracovávať nové informácie. Udržať mentálnu kondíciu znamená nielen čo jeme, ale aj ako jeme – menej sladkého spracovaného jedla a viac živín, ktoré podporujú optimálne fungovanie mozgu.
